Bra insats av SS Allians i Svenska Cupen

Svenska cupen är färdigspelad för i år. Efter sju ronder vann Team Viking (det högst rankade laget) , Schack 08 II kom tvåa och Gusums SK trea. Gusum blev även det bäst placerade laget med snittranking under 1800 och de trevliga grabbarna och gubbarna i laget skall ha en extra varm applåd för sitt fina spel. SS Allians kom på en mycket fin 7:e plats av 26 lag, den bästa placeringen i klubbens historia. I laget ingick förutom jag själv (Bödeln), Håkan Lundh, Alemed Muganlinskij, Peter Holmgren (fredag och söndag) och Peter Karlsson (lördag). Vår snittranking 1731 (fre o sön) och 1705 (lör). För varje 100 poäng som skilde i snittranking fick det sämre laget 0,5 poäng upp till max 1,5 poäng.

I rond 1 mötte vi Schack 08 I (2229) och förlorade på alla fyra brädena, troligtvis var Holmgren den som var närmast remi.

Rond 2 var det Eskilstuna (1893) som vi gav igen på: Alemed och Håkan vann sina partier medan jag och Holmgren spelade remi.

Rond 3 ställdes vi inför Gusum (1611) som alltså var lägre rankade än oss. Det började bra och Håkan fick ett remianbud som han antog efter att först frågat mig. Peter K stod i det läget på krossande angrepp, Alemed hade två pjäser för torn och bonde samt bra spel medan jag stod jämnt. Sen kom raset! Jag glömde bort en hotad bonde som förlorades, Peter K vann sitt parti medan Alemed satte bort en löpare. Så vi förlorade matchen.

Rond 4 mötte vi Stockholms SS II (2045) och vi fick oavgjort efter att (som Bengt Hammar uttryckte det den säkraste vinsten försvann) jag blivit tvungen att offra en löpare i drag 7, men sedan lyckades jag lura till det lite och höll remi, för motståndet stod Christer Nilsson (rating 2002). Resterande förlorade.

Rond 5. För motståndet stod Ervalla SS (1955) med Jan-Olov Lindh i spetsen. Alla spelade bra, Håkan vann snabbt, jag lyckades lura upp Görgen Andersson och vann därefter, Peter K lurade av sin motståndare en pjäs men förlorade tyvärr på tid och Alemed höll remi mot Jan-Olov som till och med borde varit en vinst.

Rond 6 söndag morgon ställdes vi mot Västerviks ASK (2108). Håkan vann ganska säkert efter en snygg kombination som vann pjäs och bonde. Övriga förlorade men oavgjort i matchen.

Rond 7 – här gäller det att vinna för att kunna få fina placeringar och vann gjorde vi mot Wasa SK (1655). Peter H hade inte många val utan pjäserna avvecklades med rask takt mot Hans Rånby och de tog remi med åtta bönder och en springare kvar var. Håkan hade det lättaste motståndet på papperet och spelade som han sa kreativt i öppningen och vann en bonde som han sedan förvaltade in i mål. Alemed stod trångt och fick kämpa länge innan han besegrades. Själv kom jag snett i öppningen och fick ge bort en centrumbonde för att sedan spela bra i det dubbla tornslutspelet som uppkom och till slut lyckades jag vinna.

På det hela en väldigt bra laginsats och en mycket bra placering för laget, vi fick den tredje högsta partipoängen i turneringen (16½) bara slagna av vinnarna och 2:an (17 var).

Tävlingen var som alltid trevlig och bra arrangerad av LASS!

Nästa år SKA vi vinna rankingpriset (i år var vi trea då LASS III spelade ihop 9 poäng och en fin fjärdeplats totalt).

/Bödeln.

Lars Andersson